Privát Trianon – Litera.hu

Privát Trianon című dokumentumfilm-sorozatunkban írók mesélnek arról, milyen hatással volt rájuk és családjukra a békeszerződés és annak következményei. Ötödik kisfilmünkben Terék Anna mesélt vagonban élő, gyakran más városba rendelt vasutas dédapjáról, háborúról, amely eltörli a korábbiak emlékét, identitásproblémákról és állampolgárságról.

Privát Trianon című dokumentumfilm-sorozatunkban írók mesélnek arról, milyen hatással volt rájuk és családjukra a békeszerződés és annak következményei. Ötödikként Terék Anna beszélt arról, hogyan törli el az éppen zajló háború a korábbiak emlékét, hogy miért érintette őt személyesen erősebben Jugoszlávia szétesése, mint az Osztrák-Magyar Monarchiáé, és hogyan akarták Trianon után szétszakítani a családját.

Az egyik dédapja vasutasként dolgozott a Monarchiában, és a családjával egy vagonban éltek, melyet a dédapa gyakori áthelyezéseikor egy vonathoz kötve húztak át mindig az új állomáshelyre. Annyira gyakori volt az áthelyezése, hogy az anyai nagyanyjának a testvérei mind másutt születtek, szerte a Monarchiában. Az egyik testvére, Margit éppenséggel alig néhány évvel az I. világháborút lezáró békeszerződés előtt született, Budapesten. A trianoni diktátum Jugoszláviában érte őket, ahol úgy próbálták rendezni a nemzetiségek sorsát, hogy a születési hely szerint osztották az állampolgárságot, a négyéves Margit, mivel Budapesten született, vissza akarták toloncolni Magyarországra, de a vonatállomáson keletkezett káoszban valahogy sikerült ott tartani a családdal. A dédapja ezután a jugoszláv vasútnál maradt, de soha nem tanulta meg rendesen a nyelvet, nem tudott beilleszkedni az új rendbe, ezért aztán Budapestre költözött.

Terék Anna Trianonról leginkább a családjától hallott gyermekkorában, mert a történelemórán éppen az I. világháború elejénél tartottak, amikor elkezdődtek a bombázások és felfüggesztették a tanítást, de nem csak az I. világháború vége, Trianon és a II. világháború oktatása maradt el, hanem az akkoriban kezdődő kapcsolatfelvétel is a közeli szerb iskolával. Előtte ugyanis burokban, összezártan éltek a magyar kisebbséggel, a szerb iskolával közös program keretében egymás kultúráját ismerhették volna meg.

Filmünkből még kiderül, hogy milyen identitásproblémákat okozott a Magyarországra való áttelepülés, miért csak Budapesten tanult meg horvátul, mennyit kellett fizetni a 90-es években, hogy átjöhessenek a határon, és mit érzett, amikor megkapta a magyar állampolgárságot.

Privát Trianon című dokumentumfilm-sorozatunkban tizennégy írót, Balázs Attilát, Balla Zsófiát, Csutak Gabit, Fekete Vincét, Józsa Mártát, Kemény Istvánt, Kollár Árpádot, Kovács András Ferencet, Láng Orsolyát, Lantos László Tricepset, Péterfy Gergelyt, Száraz Miklós Györgyöt, Szerbhorváth Györgyöt és Terék Annát kérdeztük arról, hogyan hatott rájuk és a családjuk életére a száz évvel ezelőtti békeszerződés. A Privát Trianon-projekt a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával jött létre.

Litera.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s