HÁROM KÉRDÉS, NÉGY KÖLTŐNŐ

HÁROM KÉRDÉS, NÉGY KÖLTŐNŐ VÁLASZA – RENDHAGYÓ INTERJÚNK A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJÁN

Sok írás született már arról, miért más a férfiak és a nők irodalmi jelenléte, kultúrafogyasztása. Ön szerint van a költészetnek neme? 

Nagyon remélem, hogy egyáltalán nincs neme a költészetnek, az irodalomnak és a művészetnek, hogy nemcsak az emberiség egy részéhez szól általa az élet, hanem mindenkihez, aki lélegzik, tekintet nélkül arra, amiről az ember maga nem tehet: hogy milyen neműnek, milyen vallásúnak, milyen nemzetiségűnek és hol született. Abban hiszek, hogy igenis vannak univerzális dolgok, amik egyformán léteznek, tesznek mindenért ami, aki, él, és egyformán szolgálnak minden egyes élőlényt.

Abban hiszek, hogy az irodalom olyan, mint a Nap:

él, létezik és folyamatosan sugároz fényt mindenkinek. És hogy az egész világot szolgálja, nem csak a kiváltságosokat. 

Mi volt a legbizarrabb, hely, helyzet, ahol/amely során ihletet kapott egy vershez?

A szabadkai kórház intenzív osztályán, amikor édesapám agyvérzés miatt kómába esett, majd később haldokolni kezdett. Akkor azt hittem, hogy valamiféle szentségtörés jó sorokon gondolkodnom, miközben apám agya épp lilára változott a vérömleny nyomásától, mert az agyban nincs elég hely az érből kifolyt vérnek, szorítja a koponya, az oxigénhiány miatti agykárosodásból próbált regenerálódni, gépek tartották életben. Azt hiszem, édesanyám mondta, hogy inkább gondoljak erre úgy, mint egy segítségre, hogy az írásnak hála, meg tudom fogalmazni, mi történik velem, mit érzek, s ezáltal meg tud a lelkem nyugodni.

Az egy.hu oldalának szlogenje: „az az egy”. Hiszünk abban, hogy minden helyzetben van egy döntés, választás, ami jobb, mint a többi. Az ön számára melyik lenne az az egy költemény, amelyik (bármilyen szempontból) kiviláglik, különlegesebb a többinél?

József Attila: Talán eltűnök hirtelen

https://egy.hu/kult/harom-kerdes-negy-koltono-valasza-rendhagyo-interjunk-a-magyar-kolteszet-napjan-109100

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s